'Het was niet allemaal per ongeluk, Gurney is een naar mannetje'

World Grand Prix

door Marijn van den Berge

'Het was niet allemaal per ongeluk, Gurney is een naar mannetje'

Daryl Gurney heeft het goed gedaan op de World Grand Prix en verdiende deze ook wel om te winnen, maar good-will heeft hij niet gekweekt. Dat stellen Koert Westerman en Jacques Nieuwlaat in Darts Inside. De Noord-Ier versloeg Simon Whitlock in de finale, maar deed dat volgens velen met onacceptabel gedrag.

“Het was een leuk toernooi met veel verrassingen. In het begin denk je: zonder Van Gerwen, Anderson en Taylor wordt het een moeilijk toernooi, maar uiteindelijk werd het erg leuk”, zegt Nieuwlaat, die bijval krijgt van zijn collega. “Het was een epische finale, alleen heb ik niet het idee dat Gurney veel good-will heeft gekweekt”, stelt Westerman.

Gurney zei na afloop dat zijn gedrag onbedoeld was, maar dat gaat er bij de heren niet in. “Ik geloof niet dat het allemaal per ongeluk was. Het is een naar mannetje”, vindt Westerman. “Maar het is natuurlijk wel spannend om te kijken wat er nog meer gebeurt naast het pijlen gooien. En leuk dat er weer een nieuwe ster aan het firmament is, dat de ‘pool’ weer groter is geworden.”

Het leukste aan deze World Grand Prix vindt Nieuwlaat het herrijzen van Whitlock, die jarenlang kwakkelde met zijn vorm. “Hij heeft het echt moeilijk gehad. Hij komt van de top, waar hij jarenlang alles meespeelde. Dan denk je dat het vanzelf komt en dat er geen einde aan komt. Maar op een gegeven moment stopt het en mis je het pas echt. Niet veel mensen kunnen zich zo terug knokken”, klinkt het vol waardering.