Gurney is zich van geen kwaad bewust: 'Ik ben geen speler die spelletjes speelt'

World Grand Prix

door Marijn van den Berge

Gurney is zich van geen kwaad bewust: 'Ik ben geen speler die spelletjes speelt'

Daryl Gurney is zich van geen kwaad bewust na zijn gewonnen finale op de World Grand Prix. De Noord-Ier kreeg veel kritiek over zich heen vanwege zijn haantjesgedrag en het vermeende bijna duwen van Simon Whitlock. Superchin kreeg zelfs een officiële waarschuwing, maar volgens de speler zelf is er weinig aan de hand.

“Ik had nooit het gevoel dat ik deze partij zou verliezen”, zegt Gurney tegen RTL7 Darts.  “Ik heb niet opgegeven. Ik zei tegen mezelf: waag het niet om Simon een makkelijke leg te geven, laat hem er maar voor werken. Dat heb ik gedaan en daar had hij moeite mee”, analyseert de majorwinnaar de wedstrijd. Met deze zege komt hij ook nog eens als zesde op de Order of Merit te staan. “Dat had ik niet durven dromen. Ik ben bevoorrecht om bij de beste darters ter wereld te mogen horen.”

Vanzelfsprekend ging het ook over het gedrag van Gurney op het podium, maar Superchin zegt onschuldig te zijn, ondanks zijn waarschuwing van de PDC. “Ze zeiden dat ik Simon bijna omver duwde, maar dat was niet expres. Ik draaide me om naar het publiek nadat ik uitgooide en opeens was Simon daar. Ik speel geen spelletjes. Ik ben een darter en wil mijn tegenstander 110 procent verslaan. Als ik Simon daarmee negatief heb beïnvloed, spijt me dat heel erg.”

Het publiek, wat dit toernooi vaak voor Gurney juichte, keerde zich tegen de Noord-Ier. Hij nam namelijk regelmatig zijn tijd voor een dubbel of nieuwe leg. “Ik denk niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik heb gewoon mijn tijd genomen om kalm te blijven en mijn hartslag omlaag te brengen. Dan speel ik geen mentale spelletjes, daar ben ik de persoon niet voor, maar ik doe er gewoon alles aan om één van de grootste toernooien te winnen.”

Wat dit toernooi en ook op de World Matchplay zichtbaar was, waren de emoties die Gurney toonde. Dit succes heeft hij namelijk aan één man te danken. “Ik had het darten al opgegeven, maar er was één man die me bleef steunen en pushen. Dat was Aaron”, zegt Gurney, opnieuw in tranen uitbarstend. Aaron was namelijk de allerbeste vriend van de darter, maar hij overleed dit jaar aan de gevolgen van taaislijmziekte. “Deze is voor hem”, zoent Gurney zijn kettinkje met een foto van Aaron.