GURNEY WINT WORLD GRAND PRIX 2017 EN PAKT EERSTE MAJOR

World Grand Prix

door Marijn van den Berge

GURNEY WINT WORLD GRAND PRIX 2017 EN PAKT EERSTE MAJOR

Daryl Gurney heeft de verrassende World Grand Prix van 2017 op zijn naam geschreven. In de finale van één van de grootste toernooien van de PDC werd Simon Whitlock in een spannende partij met 5-4 verslagen. Voor Superchin is het zijn eerste major-zege.

De eerste set ging volledig tegen de verwachting in naar Whitlock. De Australiër stond met 0-2 voor, maar vocht zich terug tot 2-2. In de vijfde leg misten beide heren talloos veel darts op een dubbels en werd de set door Whitlock gewonnen op ‘Mad House’ D1. Ook in de tweede set gingen de darts op de buitenring er niet lekker in. Zo kon Gurney 156 uitgooien dankzij geprutst van Whitlock, maar was het diezelfde Gurney die de set uit handen gaf na geklungel: 2-0.

In de derde set kon Superchin zijn zenuwen eindelijk in bedwang houden. Via onder meer een 110- en 126-finish was de set een prooi voor Gurney. De Noord-Ier stoomde door in de vierde set en maakte met onder meer een 95-finish 2-2 en ook in set vijf ging het hem voor de wind. Een 104-finish en een 110-check legden de basis voor een moeizame 3-2 setzege, waarmee ook de wedstrijd op 3-2 in sets werd gezet.

Na drie sets op rij te hebben verloren, vond Whitlock het welletjes. Opnieuw ging de set, zoals vele voorgaande, naar een vijfde leg en deze ging naar The Wizard, die een 98-finish gooide. Eerder die set gooide Gurney 100 uit, wat zijn zesde ‘ton plus finish’ was. Het vervolg van Whitlock was ook goed, want de voormalig WK-finalist won een beslissende leg in de zevende set via D8. Het theater van Gurney werd steeds heftiger en het publiek keerde zich tegen Superchin, maar dat belette hem er niet van om de achtste set te winnen. Via onder meer een 96-finish won de Noord-Ier de set met 3-1.

In de allesbeslissende set was de ‘double trouble’ nog heviger dan in de rest van de wedstrijd. Vooral voor Whitlock, die maar moeizaam opende. De eerste leg was een prooi voor Gurney, die D8 raakte, maar in de tweede leg sloeg Whitlock keihard terug met een briljante 112-finish op de Bullseye. De openingsdubbels bleven echter moeizaam gaan voor The Wizard en dus kon Gurney instappen met óók een 112-finish. In de laatste leg kon Whitlock opnieuw niet bijblijven en was het een 40-finish die Gurney de eindzege bezorgde. Voor de man uit Noord-Ierland zijn allereerste grote zege.